Monumentenschildje

Een schildje op uw monument

Het bekende blauwwitte schildje dat op veel rijksmonumenten te vinden is, is in 1954 bedacht tijdens de Haagse Conventie. Het doel is om in tijden van oorlog en bezetting cultureel erfgoed beter te beschermen. Niet alle rijksmonumenten hebben zo’n schildje. Omdat veel monumenteneigenaren wel behoefte hebben aan een (h)erkenningsteken heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed samen met de ANWB een nieuw wit-oranje schildje gemaakt.

Eigenaren van rijksmonumenten kunnen sinds het najaar van 2014 dit bordje kopen bij de ANWB.

Het zijn geëmailleerde borden.

Op 11 september 2014 heeft minister Jet Bussemaker het nieuwe monumentenbord onthuld bij de Ridderzaal in Den Haag, het eerste Rijksmonument waar het bord de gevel siert.

Het nieuwe bordje voor rijksmonumenten krijgt ook een variant voor gemeentelijke en provinciale monumenten.

Unesco rijksmonumenten schild

Ca. 10% van de rijksmonumenten mag het blauwwit schildje dragen

Het blauw – witte monumentenschildje is voor monumenten welke op de werelderfgoed lijst staan van Unesco. Dit emaille bord geeft erkenning aan uw pand.

Dit vlakke emaille monumentenschildje is voorzien van 3 ophanggaten en 10×15 cm.

Geschiedenis:
Na de Tweede Wereldoorlog, heeft UNESCO het Verdrag van Den Haag (1954) gemaakt om de culturele goederen tijdens gewapende conflicten te beschermen. Dit verdrag was de eerste internationaal verdrag ter bescherming van cultureel erfgoed in het kader van de oorlog en die het concept van gemeenschappelijk erfgoed gemarkeerd.
De Blue Shield is het symbool gebruikt om culturele bezienswaardigheden beschermd door dit verdrag te identificeren. Het is ook de naam van het Internationale Comité van het Blue Shield (ICBS) die werkt aan de wereld cultureel erfgoed bedreigd door natuurrampen en door de mens veroorzaakte rampen te beschermen

Dit verdrag is ondertekend door minstens 115 lidstaten.

In 2009 is er nog een protocol aan toegevoegd, die het mogelijk maakt om personen die schade aanbrengen aan cultureel erfgoed uit te leveren en te berechten.